Bussen - Drankspel - Alle Regels en Uitbreidingen

Bussen hét Drankspel

Alle regels van het drankspel Bussen!
Met extra uitbreidingsregels om het Bussen nóg leuker te maken!
Bussen is een gratis drankspel wat gespeeld kan worden met 2 tot 7 spelers.


Regels Bussen

Ronde 1

Ronde 1 van bussen bestaat uit een vijftal speelronden.
De speler mag bij elke speelronde een bepaalde eigenschap van de kaart raden.
Raadt diegene het goed? Dan mag hij een slok bier weggeven aan een andere speler.
Raadt de speler het fout? Dan moet hij zelf de slok drinken.
- 1e kaart: Kleur van de kaart raden (Rood of Zwart).
- 2e kaart: Hoger of lager dan de eerste kaart.
- 3e kaart: Binnen of buiten dan de eerste twee kaarten.
- 4e kaart: Kaartsoort (Klaver, Schoppen, Harten, Ruiten).
- 5e kaart: Plaatje of geen plaatje (aas, koning, koningin of boer).


Ronde 2

Ronde 2 van bussen draait om het wegspelen van de kaarten welke in de eerste ronde zijn verdiend. Er worden twee rijen met vijf gesloten kaarten op tafel neergelegd. De bovenste rij is de ‘uitdeelrij’, de onderste rij is de ‘zelfdrinken rij’. Eerst wordt de kaart welke links boven ligt omgedraaid. Spelers kunnen een kaart met gelijke waarde hierop gooien. Voor elke kaart die ze kunnen wegspelen, mogen ze één slok weggeven aan een andere speler. Vervolgens wordt de kaart links onder omgedraaid. Spelers kunnen wederom hun kaart wegspelen, maar moeten zelf de slok drinken. Vervolgens wordt de 2de kaart boven omgedraaid. Deze heeft nu een waarde van twee slokken uitdelen. Dit gaat volgens het zelfde patroon door tot de laatste kolom. Deze hebben een waarde van vijf slokken uitdelen (boven) en vijf slokken zelf opdrinken (beneden). Na de laatste vijf slokken uitdelen, worden de resterende punten van de kaarten geteld. Een 2 geeft twee punten, een 7 geeft zeven punten etc. Plaatjes hebben een waarde van tien punten en een aas elf. De speler met de meeste punten wordt de buschauffeur.


Ronde 3

In ronde 3 van bussen worden er zes kaarten gesloten op tafel gelegd. De buschauffeur dient hoger-lagen te spelen met gesloten kaarten. Dus voordat de eerste kaart wordt omgedraaid dient de buschauffeur al hoger lager geroepen te hebben. Heeft de buschauffeur het fout moet hij het aantal slokken drinken tot waar hij is gekomen. Vervolgens moet hij weer van voor af aan beginnen (de reeds goed geraden kaarten worden niet meer dichtgelegd). Sneuvelt de speler bij kaart 5 is dit dus ook vijf slokken drinken en moet de speler weer van voor af aan beginnen. Zodra de buschauffeur de zes kaarten op rij goed heeft geraden, is zijn rit afgelopen en begint weer een nieuw spel.


Variatie Regels

  • Ronde 3 van bussen wordt in een piramide variant uitgespeeld. De piramide bestaat uit 5 lagen met gesloten kaarten. De buschauffeur begint onderaan met kaarten omdraaien en moet de top van de piramide bereiken. Wanneer hij een plaatje (aas, koning, koningin of boer) omdraait, moet hij weer onderaan beginnen en moet hij een slok nemen. Er wordt een nieuwe gesloten kaart op de omgedraaide kaarten gelegd. De buschauffeur gaat door totdat hij de top van de piramide bereikt zonder een plaatje om te draaien. Wanneer hij een plaatje trekt bij de onderste laag moet hij 1 slok nemen, in de tweede laag 2 slokken etc. etc.
  • Speelt de busschauffeur ronde 3 in één keer uit? Moeten de andere spelers van bussen een shotje nemen.